Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ΥΑ 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007) οι επιχειρήσεις που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων, έχουν υποχρέωση να καταρτίζουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων.
Τα σεμινάρια ΕΦΕΤ (Κατάρτιση στην Υγιεινή και Ασφάλεια Τροφίμων) απευθύνονται σε κάθε άτομο που απασχολείται σε μια επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος (Εστιατόρια, Καφετέριες, Ζαχαροπλαστεία, Ξενοδοχεία, Ψητοπωλεία, Φούρνοι, Σούπερ Μάρκετ, Παιδικοί Σταθμοί κ.λ.π) που έρχεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε επαφή με τα τρόφιμα.
Στο τέλος κάθε σεμιναρίου οι συμμετέχοντες λαμβάνουν πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης. Το πιστοποιητικό αυτό αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στις υποχρεωτικές εξετάσεις του ΕΦΕΤ.
Το πρόγραμμα του σεμιναρίου ΕΦΕΤ καθορίζεται από τον ΕΦΕΤ, ο οποίος εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίηση, πραγματοποιεί τις εξετάσεις και εκδίδει τα πιστοποιητικά.
Η Εκπαίδευση πραγματοποιείται από εκπαιδευτή εγγεγραμμένο στο Μητρώο Εκπαιδευτών ΕΦΕΤ και πιστοποιημένο Εκπαιδευτή Ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης οι εκπαιδευόμενοι υπόκεινται σε εξετάσεις από τον ΕΦΕΤ, προκειμένου να αξιολογηθούν. Ο ΕΦΕΤ καθορίζει τον τόπο και τον χρόνο των εξετάσεων.